„Te még kicsi vagy!”

A tinédzser szó azt jelenti: tizenéves. Nemrégen még így értettük: „Te még kicsi vagy, ne szólj bele!” Számunkra azt jelenti: fantasztikus lehetőség. A tinédzsermunka nem szolgáltatócentrum, hanem működtető ágazat. A cél olyan tiniközösség működtetése, amely egyre önállóbban képes saját korosztálya felé szolgálni, képes növekedni és kreatív is. Képes motiválni és felkészíteni a keresztény tinédzsereket arra, hogy igazi barátságot kössenek Jézus Krisztussal, és képviseljék ezt a saját világukban. Középpontban áll az Istennel való kapcsolat, és a keresztény értékek elmélyítése. Megérteni azt az alapvető igazságot, hogy csak úgy tud kiteljesedett, teljes és sikeres életet élni az ember, ha Teremtőjét szolgálja.

Kezdeti vajúdások – Az első tinitábor

Most az alakulás vajúdásaiban lévő, de működő missziót kellene bemutatnom. Nem könnyű bizony együttmunkálkodásra bírni kicsiny hazánk kicsiny közösségének gyülekezeteit, hát még ha új munka van kibontakozóban. És van…

Mi csak tettük a dolgunkat Pécelen (Anettel, Viktorral és a tinikkel), nem gondoltunk egyáltalán országos munkára, amikor érkezett Nagy-Ajtai Erzsébeten keresztül a hívás (2001-es év végén), hogy fogjunk össze a tinimunkában. Így kezdtünk együtt gondolkodni: Erzsébet, D. Nagy Gábor, Adamik Laci és jómagam. Első látványos megjelenésünk a 2002 nyarán megrendezett tinitábor volt Kadarkúton. Már ekkor többet akartunk egy egyhetes táborozásnál, mert láttuk magunk előtt a következő hetek missziós helyszíneit (Ukrajna, Zalaegerszeg, Kecskemét), ahol ezek a tinik aktívan szolgálhatnak és megvalósíthatják azt, ami a tinédzserkor sava-borsa… Ez megvolt.

Néhány felismerés:

– Ezek a fiatalok sokkal többre képesek, mint azt mi gondoljuk

– A vezetők feladata ingergazdag környezetet teremteni a fiatalok számára, ahol könnyen megtalálják szolgálatukat

– Egy vezető nem tehet rosszabbat annál, mint hogy elkezd félni az „alulról jövő” kezdeményezésektől

– Ne tanítsuk meg a tiniket csendben meghúzódni a padokban, mert onnan nehéz lesz felállítani, aktivizálni őket!

Munka közben alakulnak

Három lényeges dologra helyezünk hangsúlyt: jellemformálás, igei látás és misszió. Az első kettő a harmadik, a misszió gyakorlása közben működik igazán jól. Mert megpróbálhatunk fejtágítós, iskolapados módszerrel növekedni, de ha Isten munkájának végzése közben jönnek ki azok a jellembeli hiányosságok, amiken változtatni kell, sokkal hatékonyabb, jobb eredményt érhetünk el.

A keresztény tinédzser a gyülekezet számára lehetőség, a világ számára reménység.


Prekopa Zoltán

Prekopa Zoltán (1951) vagyok Pécelről, vállalkozóként dolgozom. Nagyszerű feleségem és öt gyermekem van. Azt hiszem, jó az az élet, amit Megváltómtól kaptam. Látásmódomat döntően befolyásolja az a vargabetű, amit a világban eltöltöttem. A Kármel Gyülekezet presbitere és ifjúságipásztora, vagy ahogy én szeretem: ifi-menedzsere vagyok. Szellemi atyámnak Simonfalvi Lajost tartom.

Országos Tinimisszió
Vezető: Prekopa Zoltán

megjelent: eloviz.epk.hu