Ha meghalljuk a szót: internet, azonnal a függőség, pornográfia, paráznaság, egyszóval a „bűn melegágya” jut eszünkbe. De tegye mindenki a szívére a kezét, és gondolja végig – csakugyan így van ez? Bedőlünk annak a vallásos maszlagnak, amit innen-onnan hallunk, vagy kilépünk a saját bezárt ketrecünkből, és megvizsgáljuk, „mire jó ez”?

Érdemes tudni…

Manapság a háztartásokban és az iskolákban is egyre elterjedtebb a „net – hozzáférés”, tehát bárki használhatja a világhálót. De nem szaladnánk ennyire előre, hátha valaki nem érti a kifejezést. Íme egy kis szótár a „nem netfüggő- vagy ismerő testvéreknek”: www (=world wide web magyarul: világháló, vagy net, web, háló, internet) 1967-ben indult, ARPAnet néven az USA-ban, mint a hadsereg védelmi hivatalának hálózata. Ma bárki számára elérhető és használható „információs szupersztráda”. Csupán egy számítógépre és egy telefonvonalra van szükség, és máris elérhető a háló. Sok-sok különböző funkciója van, melyek közül cikkünkben csupán néhányra térnénk ki a teljesség igénye nélkül: Chat, (ejtsd: cset) Blog, Fórum. Mit is jelentenek ezek a szavak?

Chat: Egy időben az internetre csatlakozott és azonos programot használó (vagy weboldalt látogató) felhasználók közötti valós idejű „párbeszéd” számítógép billentyűzet használatával.

Blog: Egy olyan napló, amit a szerző nyilvánosságra hoz, azaz bárki olvashatja, és kommentálhatja.

Fórum: Egy olyan weblap, ahol egy bizonyos témában bárki szabadon megoszthatja a véleményét, provokatív és kevésbé provokatív kérdésekre válaszokat adhat és kereshet. Nem fontos, hogy a hozzászólók egy időben mind csatlakozva legyenek. Néhány további fogalom, ami előfordulhat a témával kapcsolatban:

Nick (nikk): Ez egy általunk választott becenév, amelyen a többi hozzászóló megszólít.

Regisztráció: Ahhoz, hogy hozzá tudjunk szólni egy témához, regisztrálnunk kell magunkat. Ez annyit jelent, hogy információt közlünk magunkról: mi a becenevünk, e-mail címünk, illetve ezen kívül lehet, hogy még néhány egyéb információt meg kell adnunk (kor, nem, stb.).

Topic (topik): Téma. A hozzászólásokat csak az adott témával kapcsolatban tegyük, ha nem így történik, ennek következményei lehetnek pl.: kizárás a beszélgetésből egy időre vagy „örökre”.

Moderátor: Az az ember, aki felügyeli, hogy a beszélgetések, hozzászólások a szabályzatnak megfelelően és az adott témához kapcsolódóan folyjanak. Magasabb rangú (több joggal rendelkezik), mint egy „átlagos” hozzászóló, ő az aki büntetéseket és rangokat oszt.

De mit mutatnak a statisztikák?

Néhány évvel ezelőtt egy amerikai missziós csoporttal vettünk részt egy magyarországi keresztyén konferencián, ahol az internet, mint egyfajta szolgálati terület került szóba. A hálót hogyan „foghatnánk be” például az evangélizációs szolgálatba. Az előadás felénél parázs vita alakult ki a magyar résztvevők és az amerikai előadók között. A magyarok azt hangoztatták, hogy ez a terület soha nem fog működni, mert az embernek szüksége van a szemtől szembeni kapcsolatra, illetve Magyarországon nem elterjedt az internet, és eléggé drága is. Ebben nem is tévedtek, csak abban, hogy az internet végül olcsóbb, elérhetőbb lett, és meg lehet találni azt a módot, ahol a kapcsolatok, a párbeszéd kerül előtérbe. Most már látjuk, figyelni kellett volna testvéreinkre, mivel ők előrébb jártak ezen az úton. Ma mi is itt tartunk: az internet mindenkinek elérhető, egyre több háztartásban van ott a mindennapokban, egyre több ember tölt egyre több időt a „képernyőt bámulva”, csetelve, fórumozva, stb.

Van igaz élet a hálón túl?

Manapság a fiatalok a társasági életük egy igen jelentős részét az interneten élik meg. Ezt támasztják alá a fenti adatok is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezt a csatornát is megragadjuk és használjuk az evangélium hirdetése, a valós, bibliai értékrend képviselete érdekében. Erre nyújt platformot például a www.christeens.hu, vagy a www.epk.hu portál, az amelyet közösségünk működtet. A közelmúltban esett meg, hogy egy világi blog oldal, a „Subba” linkelt be bennünket, melynek kapcsán igen megnőtt a látogatottsága a Christeens.hu-n lévő fórumoknak a nem keresztény fiatalok részéről is. Ők hozzászólva az aktuális témákhoz konkrét kérdéseket és határozott véleményeket fogalmaztak meg. Sok keresztény fiatal, aki korábban jelezte a fórumon, hogy pl. a házasságon kívüli szexről felesleges beszélnünk, mert ez a téma ‘mindenkinek a könyökén jön ki’, hirtelen elnémult, amikor kívülről érkező „támadások” értek, világi hozzászólások hangoztak el. Egyébként a fórumon ez a téma jelentette a legnagyobb megütközést. Azt tapasztaltuk, hogy nem vagyunk elég felkészültek, hogy megfelelően alá tudjuk támasztani a nézeteinket, értékeinket. Sok sablon válaszunk van, ami nem elégíti ki a világi emberek éhségét az igazságra. Ezek arra ösztönöztek bennünket, hogy próbáljunk meg az ő fejükkel gondolkodni, hogy megértsük az őket érintő valós, égető kérdéseket, és ismereteink legyenek a hitünkről, ne csupán az ismert vallásos frázisokat hajtogassuk. Érdekes beszélgetések, speciális, „új generációs” evangélizálási területek nyíltak meg előttünk, ahol Isten szolgálatába állíthattuk a netet.

A fórum szabályai

A fórumozás lehetővé teszi, hogy a hozzászólásokban a fórumozók ‘arc nélkül’ olyan dolgokat is leírjanak, amit élő szóban sohasem vállalnának fel. Egy idő után ezek a támadások elcsitultak, és nagyon értékes párbeszédek alakultak ki a ‘kívülről’ becsatlakozott fórumozókkal. Nem csak egy új evangélizációs módszert fedeztünk fel, hanem azt is megfigyeltük, hogy milyen különbségek vannak a világi és a keresztény fórumozási kultúra között, ezért fontosnak tartjuk, hogy kitérjünk a kultúrált fórumozás íratlan szabályaira, amelyeket érdemes betartani. Nem azért mert kötelező, nem is azért, mert valaki mondja, hanem mert ezeket figyelmen kívül hagyva (valószínűleg) több fórumozóval is összetűzésbe lehet keveredni…

9 aranyszabály a fórumozáshoz

1. A fórumozás nem azonos a „cseteléssel”, tehát nem valós idejű beszélgetés, ezért ne sértődj meg, ha nem kapsz azonnal választ. Próbáld összeszedni a gondolataidat és egy kerek egész bejegyzést leírni, nem pedig 2 percenként újabb hozzászólással kiegészíteni az előzőeket (lehetőleg nyelvtanilag helyesen, elkerülve az ezzel kapcsolatos beszólásokat).

2. A legtöbb fórumon regisztrálnod kell ahhoz, hogy hozzászólhass egy témához.

3. Ha megszólítanak a fórumon (kérdés vagy bármely egyéb formában), illik válaszolnunk, hacsak nem akarjuk, hogy modortalannak tartsanak.

4. A fórumon nem illik követelőzni. A fórum léte, fenntartása és a lehetőség, hogy írjunk bele, mondjuk úgy, hogy egy „szívesség”, amit egyrészt a fórum gazdája tesz azzal, hogy üzemelteti, másrészt a fórum közössége tesz azzal, hogy ír bele. Ezek „nem alanyi jogon járnak”. Ezért ha kérünk, vagy kérdezünk valamit, udvariasan tegyük, és ha kaptunk választ, köszönjük meg. Például a választ a kérdésre.

5. Minden fórumon van egy moderátor, akinek az a szerepe, hogy a nem odaillő hozzászólásokat módosítsa vagy eltávolítsa, a trágár megjegyzéseket törölje, és a szabályzatot be nem tartó fórumozókat kizárja.

6. Ne írj le olyat, amit néhány nap múlva megbánsz. A hozzászólásaidnak írásos nyoma marad, amelyek akár évek múlva is visszakereshetőek az archívumban, ezért nagyon fontos, hogy amit leírsz, azt jól gondold át.

7. A fórumon ne személyeskedj, és ne támadj másokat a nézeteik miatt, mert az ‘erőszak erőszakot szül’.

8. Mielőtt hozzászólsz egy topichoz, olvasd el az előzményeket, nehogy ismételd a korábban leírtakat.

9. Érdemes hangulatjeleket és speciális karaktereket használni, mert az írásbeli kommunikációnál hiányoznak azok a metakommunikációs jelek, ami alapján a többi olvasó el tudja dönteni, hogy a szavaid mögött milyen ‘indulatok’ állnak. Pl. ha nagy betűkkel írsz valamit, az azt jelenti, hogy KIABÁLSZ.

A csetelésről

Magáról a csetelésről már fentebb leírtuk, hogy nagyjából mire jó, és hogyan működik. Annak szentelnék csupán néhány sort, hogy milyen emberi hatásai lehetnek ránk nézve. A cset elsősorban ismeretlen/ismerős személyek „kerekasztal beszélgetésének” ad helyet, illetve alkalmas lehet az ismerősök közötti nagy távolság legyőzésére is. (Bár erre már vannak jobb, fejlettebb megoldások.) A chat kiváló alkalom az ismerkedésre, hiszen mindenféle metakommunikáció rejtve marad a beszélgetőpartnerek előtt, tehát az ember teljes anonimitásban (beleértve a nevünket, nemünket, korunkat, testi adottságainkat és hibáinkat) tudja folytatni párbeszédeit, egyszerre akár többet is. Ez általában felszabadítja az emberek gátlásait, és a felelősségteljes viselkedés és beszélgetés alól is „felmenti” az embert. Szélsőséges esetben akár kettős személyiség kialakulását is segítheti, amennyiben cset-függőségbe kerül az ember, de mindenképpen hatással van az ember mentális fejlődésére. Van egy ismerősünk, aki bekerült ebbe az „ördögi körbe” és olyan mértékben vált rabjává, hogy akár 24 órát is képes volt a számítógépe előtt ülve „beszélgetni”. Mivel ez sokba került (modemes hozzáféréssel kb. 6 évvel ezelőtt), kénytelen volt munkát keresni az iskola mellett. Mivel ezek a dolgok vették át az uralmat az élete fölött, így az iskolában nem tudta megállni a helyét. Nem azt mondjuk, hogy a cset gonosz, és csak rossz hatásai vannak. Jó eszköz lehet a kezünkben, ha a megfelelő motiváció és kontroll van mögöttünk, vegyük például a segítségnyújtás lehetőségét, vagy akár az evangélium hirdetését.

Rajtad áll

Visszatérve a bevezetőnkben megpendített kérdésre: neked vajon mi jut eszedbe az internet szó hallatán? Valóban, van igazságtartalma azoknak az állításoknak, miszerint az internet a ‘romlás melegágya’. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy ne csak a homoszexualitást, paráznaságot, okkultizmust és egyéb Isten-ellenes irányzatot pártoló hozzászólások, vagy párbeszédek legyenek jelen a fórumokon, cset oldalakon, hanem képviseljük a hitünket. Sokszor halljuk sopánkodni a keresztényeket, hogy „vajon hova fajul még ez a világ…” – mindannyian intenzíven érezzük az utolsó idők jeleit. A kérdés az, hogy teszünk-e ellene valamit? Neked ugyanúgy jogod és lehetőséged van arra, hogy képviseld a hitedet, a nézőpontjaidat, mint a világiaknak, éppen ezért ragadj meg erre minden adandó alkalmat. Írd le a véleményedet fórumokon, még ha egyedül maradsz is. Szinte garantált, hogy támadások fognak érni. Fel kell készülnöd arra, hogy a véleményedet meg tudd védeni, mert a többi fórumozó nem fog megelégedni a sablonos vallásos válaszokkal, hanem tényleges „életszagú” válaszokat várnak az őket foglalkoztató kérdésekre. Válassz, hogy számodra mit jelent az internet: életet vagy halált. Váljon számodra életmentő „hálóvá”, amivel embereket halászol, hiszen ez a küldetésed!

Pepper and Vödi

megjelent: eloviz.epk.hu