Az ünnepre való készülődés az év különleges szakasza számomra is, annak minden fontos elemével: ház-dekorálás, mézeskalács-sütés, ajándékok kiötlése, beszerzése, több idő a családra, barátokra. Ennek ellenére picit arról a várakozásról írnék, ami minden alkalommal izgalommal tölt el, mikor a Christeens mobilcsapatstábbal mobilcsapatra készülünk.

Az elmúlt évek során a vezetőcsapat ugyanis fontosnak tartotta, hogy ne csak a nagyobb volumenű rendezvények – úgy mint: nyári tábor, évszakzárók – alkalmával találkozzunk a tinédzserekkel, hanem a mobilcsapatunkkal meglátogassuk őket, és együtt töltsünk velük másfél napot. Fő célunk, hogy szolgáljunk és szolgálati lehetőséget biztosítsunk mind a munkatársainknak, mind pedig a tizenéveseknek. A mobilcsapat tematikájának ugyanis van egy állandó váza, amit igyekszünk a helyi igényeknek megfelelően alakítani, így leegyszerűsítve a program mindig hasonló, a résztvevők változnak. Gyakorlatilag bárki csatlakozhat egy-egy mobilcsapatunkhoz, aki megtért keresztény fiatal, és a vezetője ajánlásával rendelkezik. Ügyelünk persze arra, hogy néhány kipróbált vezetőnk mindig menjen a csapattal, az adott mobilcsapat vezetője pedig előmunkával – jó sok e-maillel és telefonnal – biztosítja azt, hogy mindenki: vezetők és tinik egyaránt felkészülten érkezzenek a „bevetésre”.

A fogadtatás

Általában már péntek este a helyszínre utazunk, ahol a helyiek javaslata alapján egy játékos-ismerkedős, könnyedebb estét töltünk együtt, majd amennyire csak lehet, szeretünk családoknál megszállni. Igazán különleges lehetőség ez a kapcsolatok építésére, és minden alkalommal le vagyunk nyűgözve, hogy a testvérek micsoda szeretettel és mindenre kiterjedő vendéglátással fogadnak bennünket. Nem egyszer megesik, hogy bizony éjszakába nyúló beszélgetések kerekednek egy egyszerűnek indult vacsorából, de jól is van ez így. Szombat délelőtt a mobilcsapat-tagok együtt vannak, ahol az egyéni csendesség és a közbenjárás, a bizonyságok megosztása után a délutáni program végső egyeztetése, technikai átfésülése zajlik. A finom ebéd után talán a legnehezebb munkára fogni a csapatot, mert a fizikai törvényszerűségek bizony ránk is hatnak, és ha egyszer az ember agyából a vér a gyomrába tódul, hát elkél a fegyelmezettség – meg persze néhány kávé –, hogy teljes erőbedobással készen álljunk a délutánra. A helyi vezetőkkel egyeztetett program általában tartalmazza a játékos-vetélkedős elemeket, de természetesen fő célunk, hogy egy szellemileg erőteljes alkalmon vegyen részt minden odalátogató.

Kapcsolaterősítés

Isten Igéjének és a dicsőítésnek, valamint a fiatalokért való imádkozásnak központi szerepe van. Fantasztikus dolog látni azt, ahogy Isten cselekszik ezeken az alkalmakon. Talán két mobilcsapaton nem tudtam eddig részt venni, de mindig igyekszem prioritásként kezelni az ilyen alkalmakat, mert hatalmas élmény látni Isten munkáját! Élvezem azt, mikor a tizenévesek hétköznapjaikból merített bizonyságaikat mondják el adott esetben az ország másik felén élő kortársaiknak, hogy bátorítsák őket, és kifejezzék, hogy egy TEST-hez tartozunk. A szombat délutánokban a csoportos beszélgetéseket is szorgalmazzuk, mert kíváncsiak vagyunk a helyi fiatalok véleményére, az ő mindennapjaikra, küzdelmeikre, győzelmeikre. Azzal a céllal és szándékkal megyünk, hogy megerősítsük őket az elhívásukban, mert hisszük azt, hogy minden gyülekezetnek, tini csapatnak megvan a meghatározó szerepe abban az adott városban, községben, ahol élnek! Arra hívattak, hogy elérjék a helyi lakosokat az evangélium erejével, hogy felbátorodjanak a kilépésre, és hogy hatást gyakoroljanak arra a közegre, amiben mozognak. Mindig öröm látni, ahogyan alig másfél nap után nehezen megy a búcsúzkodás, mert mindenki jól érezte magát, és szívesen maradna. Mindig öröm hallani, hogy akik a mobilcsapatban részt vesznek, akár visszatérő szolgálókként, akár első-alkalmas résztvevőként, a nagy tempó és a fárasztó program ellenére mind feltöltődve és örömmel adják és fogadják a visszajelzéseket, merthogy minden mobilcsapat alkalom után értékeljük az adott hétvégét, mind a csapatmunkát, mind pedig az egyéni feladatokat figyelembe véve.

Kis áldozat, nagy áldás

Nem titkolt szándékunk, hogy szeretnénk a következő szintre lépni ebben a szolgálatban, hogy ne „csupán” meglátogassuk és bátorítsuk a helyi tizenéveseket, hanem közös evangélizációt tartsunk látogatásunkkor, hogy ne csak beszéljünk arról, ami fontos és igei – az emberek elérése –, hanem ültessük át a gyakorlatba, csináljuk közösen! Az elmúlt három és fél év során igazán megtisztelő volt több mint egy tucat helyre eljutni, jobban megismerni az ottani testvéreket, fiatalokat, belelátni a helyzetükbe, helyi sajátosságaikba. Ugyanakkor nagyon nyitottak vagyunk újabb és újabb gyülekezetek megismerésére és a helyi munka támogatására, így örömmel vesszük, ha meghívásokat kapunk. Mivel az utóbbi években a PÜSZ támogatja ezen szolgálatunkat, a csapatunk fogadása sem ró nagy terheket a fogadó gyülekezetre: egy puha ágy, némi harapnivaló és pár jó szó mellett nagy örömmel látogatjuk meg a gyülekezeteket. (Részletek: christeens.hu/mobilcsapat)

Várjuk a jelentkezőket

Mindemellett folyamatosan nyitottak vagyunk arra is, hogy egy adott helyi gyülekezet tinédzsereket, tini-munkásokat is küldjön egy-egy bevetésünkre! Ahogy már említettem, nincs fix csapat, bárki jöhet, aki szeretne szolgálni. Alapelvünk, hogy aki jelentkezik, annak valamilyen szolgálatot kell vállalnia, mivel a „nézelődő” státusz nálunk nem létezik. Nyílván a szolgálat mértékét – technikai munkatárs avagy igehirdető – egyeztetjük, illetve a csapat vezetője dönti el, mégis sok jó bizonyságot hallottunk már arra is, hogy személyek hogyan tudtak növekedni, kitörni ezen keresztül a szolgálaton keresztül, arról nem is beszélve, hogy bizony szélesedett a látókörük azáltal, hogy kimozdultak a saját kényelmi zónájukból.

Mivel a cikk születésekor még idén is hátra van két mobilcsapatos bevetésünk (Jászberény és Szerbia), így az advent mellett egyéb várakozások is vannak bennem… Persze, ha a jövő évre gondolok, nos, akkor azt hiszem az adventi időszak nem zárul le december végével!

Mundrucz Anett

megjelent: eloviz.punkosdi.hu